Juoksemisen aloittaminen: Kuinka päästä alkuun ja saada tuloksia

Juoksemisen aloittaminen

Juokseminen on suosittu ja tehokas liikuntamuoto, joka tarjoaa monia terveys- ja hyvinvointihyötyjä. Tässä artikkelissa käsittelemme, kuinka aloittaa juokseminen nollasta, sopiva aloitustapa, laihtuminen juoksemalla, viikoittainen juoksukertojen määrä, juoksun vaikutus vartaloon, joka päivä juoksemisen soveltuvuus ja hyvä aika juosta 5 kilometriä.

Miten aloittaa juokseminen nollasta?

Aloittaaksesi juoksemisen, sinun ei tarvitse olla huippukuntoinen tai aiemmin urheilullinen. Tärkeintä on ottaa aikaa ja aloittaa rauhallisesti. Noudata seuraavia vaiheita:

 • Tarkista terveydentilasi: Varmista, että sinulla ei ole terveysongelmia, jotka estävät sinua aloittamasta juoksemista. Keskustele lääkärisi kanssa ennen aloittamista, jos sinulla on sydän- tai hengityselinsairauksia, ylipaino tai muita terveysongelmia.
 • Hanki sopivat varusteet: Hyvät juoksukengät ovat tärkeät, jotta vältät loukkaantumiset ja teet juoksemisesta miellyttävämmän kokemuksen.
 • Aseta tavoitteita: Aseta itsellesi realistisia tavoitteita, kuten juosta yhtäjaksoisesti 5 minuuttia, ja lisää niitä vähitellen.
 • Käytä harjoittelusuunnitelmaa: Voit löytää monia erilaisia harjoittelusuunnitelmia aloittelijoille verkosta, jotka opastavat sinua juoksun aloittamisessa.
 • Aloita kävely-juoksu-harjoittelulla: Kävely-juoksu-harjoittelu tarkoittaa sitä, että vuorottelet kävelyn ja juoksun välillä. Tämä auttaa kehoasi sopeutumaan juoksemiseen ja parantamaan kuntoa vähitellen.

Miten juokseminen kannattaa aloittaa?

Aloita juokseminen maltillisesti, erityisesti jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta tai olet ollut pitkään paikallaan. Käytä kävely-juoksu-menetelmää ja anna kehosi tottua uuteen liikuntamuotoon. Vältä liiallista rasitusta ja kuuntele kehoasi.

Miten laihtua juoksemalla?

Laihtuminen juoksemalla on mahdollista, mutta se vaatii säännöllistä harjoittelua ja terveellistä ruokavaliota. Juoksu kuluttaa kaloreita ja edistää rasvanpolttoa, mutta laihtuminen tapahtuu vain, jos kulutat enemmän kaloreita kuin nautit. Noudata näitä ohjeita:

 • Juokse säännöllisesti: Aseta itsellesi viikoittainen juoksutavoite ja pidä siitä kiinni.
 • Vaihtele harjoittelua: Sisällytä juoksuharjoitteluusi erilaisia juoksuvauhteja ja maastoja. Tämä auttaa parantamaan kuntoasi ja lisäämään kalorinkulutusta.
 • Yhdistä juoksu muihin liikuntamuotoihin: Monipuolinen liikunta, kuten voimaharjoittelu tai jooga, voi auttaa laihtumista ja parantaa juoksuasi.
 • Syö terveellisesti: Laihtuminen vaatii terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Vältä liiallista sokerin, rasvan ja prosessoitujen elintarvikkeiden saantia. Syö runsaasti proteiinia, kuitua, hedelmiä ja vihanneksia.

Montako kertaa viikossa juoksua?

Aloittelijan tulisi juosta 2-4 kertaa viikossa. Tämä antaa kehollesi riittävästi aikaa palautua harjoittelusta ja ehkäisee ylikuormitusta. Kokeneemmat juoksijat voivat juosta useammin, mutta lepopäivien sisällyttäminen viikkosuunnitelmaan on tärkeää kaikille juoksijoille.

Miten juoksu muokkaa vartaloa?

Juokseminen vaikuttaa vartaloon monin eri tavoin:

 • Lihasten kehittyminen: Juoksu vahvistaa erityisesti jalka- ja pakaralihaksia, mutta myös keskivartalon lihaksia.
 • Rasvanpoltto: Juokseminen lisää kalorinkulutusta ja auttaa rasvanpoltossa, mikä voi johtaa laihtumiseen ja kehon koostumuksen muutoksiin.
 • Kestävyyden ja aerobisen kunnon parantaminen: Juokseminen kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, mikä parantaa kestävyyttä ja yleistä terveyttä.

Onko ok juosta joka päivä?

Joka päivä juokseminen ei ole suositeltavaa aloittelijoille, sillä keho tarvitsee aikaa palautua ja välttää ylikuormitusta. Kokeneemmille juoksijoille joka päivä juokseminen voi olla sopivaa, kunhan kuuntelet kehoasi ja pidät huolta riittävästä palautumisesta.

Mikä on hyvä aika juosta 5 km?

Hyvä aika juosta 5 kilometriä riippuu henkilökohtaisesta kunnosta, iästä, sukupuolesta ja juoksukokemuksesta. Aloittelijoille hyvä tavoite voi olla juosta 5 km 30-40 minuutissa. Kokeneemmille juoksijoille 5 km aika voi olla noin 20-25 minuuttia tai nopeampi.

On tärkeää muistaa, että jokainen juoksija on erilainen, ja tavoitteet ja aikatavoitteet tulisi asettaa omien kykyjen ja kehityksen mukaan. Tärkeintä on nauttia juoksemisesta, parantaa omaa kuntoa ja kehittyä omassa tahdissa.

Yhteenveto

Juoksemisen aloittaminen ei vaadi erityistaitoja tai huippukuntoa. Aloita maltillisesti, hanki sopivat varusteet ja aseta itsellesi realistisia tavoitteita. Juokseminen voi auttaa laihtumaan, kunhan yhdistät sen terveelliseen ruokavalioon ja monipuoliseen liikuntaan. Suositeltava juoksukertojen määrä viikossa vaihtelee, mutta aloittelijan tulisi juosta 2-4 kertaa viikossa. Juoksu vaikuttaa vartaloon monin tavoin, kuten lihasten kehittymiseen, rasvanpolttoon ja kestävyyden parantamiseen. Joka päivä juokseminen ei ole suositeltavaa aloittelijoille, mutta kokeneemmat juoksijat voivat juosta useammin, kunhan huolehtivat riittävästä palautumisesta. Hyvä 5 km juoksuajan tavoite riippuu henkilökohtaisista tekijöistä, mutta tärkeintä on kehittyä omassa tahdissa ja nauttia juoksemisesta.

Viimeisimmät artikkelit